Blok I Dietetyka Kliniczna, Medycyna Sportowa i Podstawy Dietetyki Sportowej

Blok I Dietetyka Kliniczna, Medycyna Sportowa i Podstawy Dietetyki Sportowej

§ Realizowane treści pozwolą na zapoznanie się z najczęściej spotykanymi jednostkami chorobowymi wśród osób chcących pozostać aktywnymi fizycznie.
§ Omówione zostaną m.in. metody oceny stanu odżywienia organizmu, przeprowadzanie wywiadu zdrowotno-żywieniowego, dietoterapia nadwagi i otyłości, insulinooporności, zaburzeń pracy tarczycy, zespołu jelita nadwrażliwego.
§ Poznasz istotne w planowaniu wysiłku elementy medycyny sportowej, dzięki czemu dowiesz się w jaki sposób organizm reaguje, a także adaptuje się do wykonywania ćwiczeń
§ Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej? Żaden problem! Poznasz tajniki żywienia sportowców amatorów i osób chcących utrzymywać umiarkowaną aktywność fizyczną. Dowiesz się od czego zacząć z osobą mającą pracę siedzącą, dużą ilość stresu i podwyższoną zawartość tkanki tłuszczowej a także jak postąpić w przypadku niskiej masy mięśniowej.
§ Podstawy dietetyki sportowej pozwolą na zapoznanie się z kluczowymi w planowaniu żywienia sportowców aspektami, tj. zapotrzebowanie energetyczne, makroskładniki, tworzenie posiłków okołotreningowych, suplementacja