Dr n. med. Karina Ryterska

Dietetyk, Technolog Żywności i Żywienia, Biotechnolog

Adiunkt w Katedrze i Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie.

Od początku swojej pracy na PUM wykładowca zagadnień związanych z żywieniem i suplementacją sportowców. Autorka i współautorka licznych publikacji poświęconych żywności, żywieniu i suplementacji.

Uczestniczka i koordynatorka wielu projektów badawczych. Prelegentka oraz wieloletnia Przewodnicząca Komisji Organizacyjnej konferencji Spotkania z Dietetyką Funkcjonalną Neurobiota.

Zawodowo i prywatnie aktywna propagatorka holistycznej profilaktyki zdrowia.

Współrealizator projektów Polskiej Fundacji Przeciwdziałania Uzależnieniom m.in. Abecadło Inteligencji Emocjonalnej oraz Wróć do życia (https://www.youtube.com/channel/UCJcEq-yjly35Foi0EcyeA0w/videos ).

Aktywny działacz Fundacji Ludzkie sprawy i Członek Rady Fundacji LS (http://www.ludzkiesprawy.org.pl/). Współrealizator wielu projektów Fundacji LS: Obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą, Akademia Diabetyka, Teraz My! Kobiety 50 Plus) realizowanych przy wsparciu Urzędu Miasta Szczecin.